• +385 99 359 1071
 • info@tillandsia.com.hr

  Krov je konstrukcija objekta kojom se objekt završava i ima ulogu zaštite od vanjskih utjecaja. Krov se sastoji od nosive krovne konstrukcije i krovnog pokrova. Prema veličini nagiba krovovi mogu biti strmi, blago nagnuti ili ravni. Prema izvedbi krov može biti jednovodni, dvovodni, četverovodni, složeni, mansardni i dr.

  Za pokrivanje krova najčešće se koristi crijep (glineni, betonski) i limeni pokrov (obojeni lim, bakar).

  Izvedba krovopokrivačkih radova podrazumijeva: izrada podkonstrukcije krova, zaštita drvene građe drvocidom, zakivanje daske, postava paropropusne i vodonepropusne folije, zakivanje letve i kontra letve, ugradnja stolarije (krovnih prozora), montaža krovne limarije, pokrivanje krova krovnim pokrovom, postava krovne opreme (sljemenjaci, ozračnici, snjegobrani), termoizolacije i dr.

  Izrada novog krova?

  Izrada novog krova ne samo da će vizualno uljepšati vašu kuću nego će isto tako doprinjeti smanjenju gubitka energije. Ako se odlučite jednog dana prodati vašu kuću, novi krov će zasigurno povećati vrijednost vaše nekretnine. Bilo da se radi o izradi novog krova ili sanaciji krova, preporuka je provjeriti te po potrebi promijeniti i oluke i odvodne cijevi. Ako su oluci prestari i ne mogu izdržati opterećenja u proljeće i na kraju zime kada se snijeg topi, preporučuje se ugradnja nove limarije kako bi izbjegli dodatne brige i probleme u budućnosti.

  RAVNI ILI KOSI KROV?

  Glavna funkcija krova je zaštititi objekt od kiše, vjetra, snijega, sunca, te da štiti ljude koji nastanjuju taj objekt. Krov treba biti zdrav, stabilan, otporan na vremenske uvjete i zaštićen od požara i katastrofe.

  Prvi korak ka ostvarenju stabilne i robusne gradnje je da odaberete odgovarajući tip krova. Krov je ključna komponenta objekta, a njegov dizajn ovisi o različitim čimbenicima, uključujući vrstu i stil gradnje, podneblje, proračun za gradnju i sl. U nastavku pročitajte neke  prednosti i nedostatke ravnih i kosih krovova.

  Za izvedbu novog ili sanaciju postojećeg krovišta slobodno nas kontaktirajte. Veselimo se budućoj suradnji!

  Ravni krov

  Najčešće se koristi za manje objekte i stambene zgrade. Ravni krov sastoji se od horizontalne baze sa vodonepropusnom membranom, koja je pričvršćena na grede. Oni imaju nagib 1 do 5 stupnjeva što omogućuje odvod kišnice.

  Prednosti:

  • Omogućuju uređenje krovne terase, loggie itd.
  • Relativno je sigurniji od drugih vrsta krovova
  • Izgradnja i održavanje je isplativo, osiguravaju bolje svjetlo, ventilaciju i arhitektonski izgled  objekta
  • Omogućuju izgradnju dodatnog kata kad god želite
  • Za stambene i poslovne zgrade ravni krovovi su ekonomičniji od kosih koji često koriste spuštene stropove zbog toplinske izolacije.

  Nedostaci:

  • Izvedba ove vrste krovišta nije prikladna u područjima s nepovoljnim vremenskim uvjetima zbog zadržavanja vode i snijega
  • Relativno teško utvrđivanje mjesta curenja i sanacija.
  Kosi krov

  Kosi krovovi imaju nagib veći od 10 stupnjeva na horizontalnoj površini. Najčešći oblik je simetričan. Nagib varira ovisno o prostoru koji je pokriven, klimatskim uvjetima, vrsti pokrova itd. Kosi krovovi obično su izrađeni od drveta.

  Prednosti:

  • Izvedba u vrlo kratkom vremenskom razdoblju
  • Kosi krovovi pružaju dodatnu korisnu površinu (potkrovlje). Potkrovlje se može koristiti i za pohranu i kao dodatni stambeni prostor, ne zahtijeva dodatne mjere zaštite od vremenskih utjecaja
  • Odvodnja sa kosih krovova za vrijeme kiše i snijega je jednostavna, koriste se u gradnji mnogih objekata, bez srednjih stupova, zidova i sl.

  Nedostaci:

  • Kosi krovovi  su više osjetljivi na vremenske utjecaje, nisu tako izdržljivi kao ravni krovovi
  • Ne omogućavaju izgradnju dodatnog kata
  • Uslijed jakih kiša, mogući su problemi s curenjem
  • Ekonomski nije održiv zbog gubitka topline (zahtjeva izvedbu toplinske izolacije).

  Ovi i mnogi drugi čimbenici utječu na izbor najprikladnijeg krova koji treba osiguravati minimalno održavanje, trajnost i sigurnost vašeg doma.